Leerzame winstpartij Under 12-2 in Oud-Beijerland

OUD-BEIJERLAND – Rond lunchtijd mochten we aantreden tegen BOB in Oud-Beijerland. De eerste van de tweede keer deze seizoenshelft want we komen tegen twee teams uit van BOB. BOB is net als Green Eagles hard aan het groeien en had een volledig Meiden Under 12 kunnen creëren. Super leuk en goed voor het vrouwen basketbal. Het gevolg was wel dat er nog een paar jongere meiden in het team zaten en de uitslagen deden vermoeden dat ze het nog een beetje zwaar in de poule hadden.

Maar elke wedstrijd is een nieuwe wedstrijd en een nieuwe kans. Het begin van BOB was sterk, en Green Eagles had z’n vizier niet helemaal juist afgesteld. Regelmatig kwamen ze onder het bord vrij maar even vaak ging die niet raak. Nou gaat het meer om de uitvoering dan het resultaat op deze leeftijd dus die ballen gaan vanzelf vallen. Na een 2-2 na de eerste periode ging het daarna een stuk beter. De coaches hameren op veel afspraken en structuur, zomaar een opsomming:

• teambasketbal, geen individueel ‘nutteloos’ gedribbel
  • five-out start positie om het veld ruim te houden
  • teamafspraken, wie neemt uit, wie dribbelt op, wie is de flyer
  • aanvallende rebound en je kan niet omhoog om te scoren, uitdribbelen en opnieuw rondpassen
  • in de rust kort 4 minuten rust, dan 6 minuten warming-up. Extra trainingstijd, dus niet de tribune op/kantine in tijdens de rust
  • Terug sprinten, omdraaien en direct je tegenstander opzoeken. Is die er nog niet, help je de andere Eagles in de verdediging.
  • In de verdediging duiken we naar ballen, spiegelen we de verdediger en slaan we niet naar de bal, maar pakken we hem af als het kan
  • We yellen vooraf en achteraf, en bedanken/feliciteren de tegenstander.

Enzovoort enzovoort. Klinkt soms heel streng maar het leuke is dat je door deze structuur meer duidelijkheid in het team ziet ontstaan en er stap voor stap meer lijn in het spel komt. Daardoor maken de kinderen betere beslissingen en gaan ze met sprongen vooruit. Zo ook de wedstrijd tegen BOB, want de aanhouder wint. De ballen gingen steeds meer vallen en het gat met de tegenstander werd steeds groter daardoor. Maar ook complimenten voor de meiden uit Oud-Beijerland die tot het einde niet opgaven. Met een mooie 53-8 werd er terug gereden naar Maassluis, behalve de coach die een keer de gelukkige was met minder reistijd!

Wel werd de coach kritisch toegesproken door enkele ouders dat er toch wel één zeer groot verbeter punt is. De in grote getallen toegestroomde supporters worden niet bedankt na de wedstrijd. Nou dan hebben we er nog een afspraak extra bij 🙂